Artcafé SamSam

Van Kinsbergenstraat 17

7311 BL  Apeldoorn

tel: 055 521 16 33

 • White Google+ Icon
 • White Facebook Icon
 • White Pinterest Icon

OPENINGSTIJDEN:

Ma. van 19.30 tot 23.30 u

Di. t/m Do. van 15u tot 1 u

Vr. en Zat. van 15u tot 2 u

Zon. 15 u tot 1 u

© 2018 by Anja Slotboom

Ruud Cornelissen
17 apr. 2017

Indisch Erfgoed toont portret van oermoeder

0 reacties

 

 

APELDOORN - Levensverhalen van inheemse vrouwen die in Nederlands-Indië met een Europese man samenleefden, staan zondag centraal tijdens een middag in artcafé SamSam. De organisatie is in handen van Stichting Indisch Erfgoed en boekhandel De Plantage. Het tekort aan Europese vrouwen in de voormalige Nederlandse kolonie werd opgevuld door inheemse vrouwen, met wie de Europese man al of niet tijdelijk koos samen te leven.

Redactie 16-09-10, 06:23 Laatste update: 27-03-17, 07:21

 

De vrouwen werden njai genoemd, stelden hun leven in dienst van hun partners, baarden hun kinderen en brachten die groot. Al die tijd waren ze hun lot niet zeker. Ze konden naar hun dorp worden teruggestuurd als hun partners naar Europa terugkeerden of wanneer zij een Europese bruid trouwden.

In de Indische gemeenschap sprak men er niet over. Tot Reggie Baay (1955), zelf kleinkind van een njai, hierover ging publiceren. Hij legde de verborgen geschiedenis van rechtsongelijkheid, verdriet, economische afhankelijkheid, schijnheilige publieke moraal en seksuele slavernij vast.

In het boek Portret van een Oermoeder, beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010) vertelt hij de levensverhalen van deze vrouwen en illustreert hij hun lotgevallen met onbekend fotomateriaal.

De middag begint met een inleiding van Bert Paasman, emeritus bijzonder hoogleraar in de Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis. Daarna gaat Baay in op zijn boek.

De bijeenkomst, georganiseerd door boekhandel De Plantage in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed, begint om 16 uur in Art-Café SamSam, Van Kinsbergenstraat 17. De entree is gratis. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Nieuwste posts
 • Ruud Cornelissen
  17 apr. 2017

  APELDOORN - Nou eigenlijk had het uitgeven van een boek voor de Apeldoornse schrijver Bas Langereis (43) nooit gehoeven. Toch houdt hij zondag zijn debuutbundel 'Alles kan kapot' ten doop. Een echt, dik boek in een mooie omslag, verzorgd door internetboekuitgeverij Free Muskeeters. Redactie 31-10-08, 05:57 Laatste update: 05-04-17, 23:09 Langereis schrijft 'zijn hele leven al'. Als jongen bij de scouting ontfermde hij zich standaard over het wekelijks te maken logboek. Een paar jaar later daarna begon hij briefwisselingen met verschillende mensen. " Altijd over dingen die ik heb meegemaakt. En in toegankelijke taal. Ik realiseerde me pas dat dat ook literatuur is, toen ik het werk van de Vlaamse romanschrijver Herman Brusselmans las. Een inspiratiebron." Ondertussen had Langereis via zijn brieven een vaste lezerskring opgebouwd van een mannetje of tien. "Ze moedigden me aan." Strelend, maar de echte erkenning voelde hij toen hij werd gevraagd wekelijks een column te leveren aan de nieuwswebsite fok.nl . Vanaf begin 2007 schrijft hij daar onder de naam bazbo. " Daar kreeg ik weer reacties op. 'Je moet die columns in boekvorm uitbrengen'. " Langereis ging aan een manuscript werken. "Bleef het een jaar in kast liggen. Ik had geen zin in gebedel bij uitgevers, en je voelt je ook onzeker. Totdat mijn vrouw zei 'En nu moet je er iets mee doen'." Hij kon de reguliere uitgevers passeren. "Ik hoorde van de mogelijkheid om zonder kosten en gedoe vooraf een boek uit te brengen via Free Musketeers. Die geven in principe alles uit." Hij heeft een doos van vijftien exemplaren thuis staan. Die raakt hij waarschijnlijk wel kwijt als hij zondag zijn boek lanceert. De andere exemplaren kunnen via internet bij de uitgever worden besteld. "Het is geen manier om een rijk schrijver te worden. Maar het boek is er en daar gaat het om." Voor zijn verhalen deed Langereis veel stof op in een periode dat hij regelmatig ging 'feesten'. "Dacht ik vrouwen te kunnen versieren. Lukte nooit. In die verhalen kan ik mezelf een beetje relativeren. Ik kwam er uiteindelijk achter dat ik thuis met mijn vrouw het gelukkigst ben." Bas Langereis presenteert zijn boek zondag 2 november in ArtCafé SamSam vanaf 16 uur.
 • Ruud Cornelissen
  17 apr. 2017

  APELDOORN - Artcafé SamSam aan de Van Kinsbergenstraat is zondagmiddag het domein van apenliefhebbers. Zoöloge Constanze Mager-Melicharek houdt er de presentatie 'Apenheul vroeger en nu'. Constanze werkte tien jaar bij dit bijzondere apenpark en schreef er het boek 'Apenliefde' over. Ook verhaalt ze over het wel en wee van apentoerisme. Een vrijwilliger van Orangutan Outreach Nederland vertelt over het Indonesische dierenopvangcentrum Tasikoki en de strijd tegen illegale dierenhandel. Ook zijn er apenschilderijen van Gonny de Weerd te bekijken. De toegang is gratis. de Stentor 20-02-13, 10:28 Laatste update: 14-03-17, 20:19 Programma Vanaf 15 uur: Welkom. 15.15 –16.00 uur: Apenheul vroeger en nu Presentatie door Constanze Mager-Melicharek Constanze (Oostenrijk, 1976) verhuisde na haar studie zoölogie in 2001 naar Apeldoorn om bij Apenheul te kunnen werken. Tien jaar werkte ze bij dit bijzondere apenpark. Vorig jaar trouwde Constanze met Erik Mager, de jongste broer van Wim Mager (oprichter van Apenheul). Ze weet zodoende écht alles over Apenheul en kan er fantastisch over vertellen! 16.15 – 16.30 uur Dierenopvang Tasikoki en de strijd tegen de illegale dierenhandel. Presentatie door Cees Bosveld Willie Smits bouwde dit centrum dat de levens probeert te redden van orang-oetans en gibbons, maar ook van Maleise beren, luipaarden, schildpadden, papagaaien en krokodillen. Lokale medewerkers runnen het centrum. Ze worden ondersteund door hardwerkende vrijwilligers van over de hele wereld. Cees Bosveld bezocht Tasikoki als bestuurslid en vrijwilliger van Orangutan Outreach Nederland. Hij vertelt over de strijd die momenteel noodzakelijker is dan ooit. 16.30 – 17.15 uur Apentoerisme naar Afrika en Zuidoost-Azië: Wilde mensapen op het spoor. Presentatie door Constanze Mager-Melicharek. Constanze vertelt met name over het gorillatoerisme (met al zijn kanttekeningen) en over de reis naar Azië die ze in november maakte. Verder Verkoop boek 'Apenliefde / Kroniek van een apenpark' van Constanze Mager-Melicharek. Verkoop kaarten, posters en canvasreproducties van Gonny de Weerd. Informatiestand van de stichting Orangutan Outreach Nederland, die zich inzet voor de wilde orang-oetans en hun leefgebied. Informatie over palmolie (de grote ramp voor het regenwoud). Verkoop palmsuiker (de redding van het regenwoud?) Foto: Freddy Rikken
 • Ruud Cornelissen
  17 apr. 2017

  APELDOORN - Theatersportgroepen Aangeschoten Wild en Ulteam uit Groningen treden vrijdag 22 maart op in Artcafé SamSam met mooi, ontroerend, absurd, hilarisch, maar vooral geïmproviseerd theater. de Stentor 16-03-13, 14:00 Laatste update: 15-03-17, 03:00 Suggestie uit het publiek kunnen leiden tot compleet nieuwe scenes. In theatersport improviseren teams met hints uit het publiek een kort optreden. Ieder keer is het uniek omdat de spelers niet weten wat het publiek ze meegeeft. Naast het lachen om elkaar, scènes die niet uit de verf komen of grappige voorvallen pink je ook wel eens een traantje weg. Omdat het ontroerend is, of juist omdat het mislukt. Alles samen is theatersport. ArtCafé SamSam is te vinden in de Van Kinsbergenstraat op nummer 17. Vrijdag 22 maart is de zaal open vanaf 19.45 uur. De voorstelling begint om 20.00 uur. De entree is 4 euro. Informatie over de theatersportgroepen is te vinden op www.aangeschoten-wild.nl en www.ulteam.nl .