Artcafé SamSam

Van Kinsbergenstraat 17

7311 BL  Apeldoorn

tel: 055 521 16 33

 • White Google+ Icon
 • White Facebook Icon
 • White Pinterest Icon

OPENINGSTIJDEN:

Ma. van 19.30 tot 23.30 u

Di. t/m Do. van 15u tot 1 u

Vr. en Zat. van 15u tot 2 u

Zon. 15 u tot 1 u

© 2018 by Anja Slotboom

SAMSAM FORUM

Lees en praat mee over de activiteiten en sfeer in de SamSam

MUZIEK

De plek voor muzikanten, hier kan en mag je berichten plaatsen en erop reageren.
 Weergaven
2Berichten

EXPOSITIE

Deze plek is voor exposanten, hier kan en mag je berichten plaatsen en erop reageren.
 Weergaven
1Berichten

ESTA MANERA

Salsa dansschool -www.estamanera.nl
 Weergaven
1Berichten

ER IS ZOVEEL MEER

Doe mee, schrijf, lees en deel :)
 Weergaven
7Berichten
Nieuwste posts
 • Ruud Cornelissen
  18 apr. 2017

  De term 'Underground' is bedoeld als knipoog naar de periode van zo'n 20 jaar geleden, toen in het voormalige kerkje van artcafé SamSam wekelijks door fanatieke salsa dansers werd geoefend en aansluitend gefeest. Dit gebeurde letterlijk tussen de kerkbankjes en het toen nog aanwezige houten altaar op het podium werd gebruikt als DJ-tafel. Omdat er in die periode nog geen (internet) uitgaansagenda's voor salsafeesten waren - en deze avonden vooral mond tot mond bekendheid genoten - hadden deze avonden een bijzonder 'underground-achtig' karakter. Om dit karakter enigszins in ere te houden, worden de (incidentele) Underground Salsa Party's in artcafé SamSam niet vermeld in de landelijke salsa/latin uitgaansagenda's.
 • Ruud Cornelissen
  17 apr. 2017

  APELDOORN - Nou eigenlijk had het uitgeven van een boek voor de Apeldoornse schrijver Bas Langereis (43) nooit gehoeven. Toch houdt hij zondag zijn debuutbundel 'Alles kan kapot' ten doop. Een echt, dik boek in een mooie omslag, verzorgd door internetboekuitgeverij Free Muskeeters. Redactie 31-10-08, 05:57 Laatste update: 05-04-17, 23:09 Langereis schrijft 'zijn hele leven al'. Als jongen bij de scouting ontfermde hij zich standaard over het wekelijks te maken logboek. Een paar jaar later daarna begon hij briefwisselingen met verschillende mensen. " Altijd over dingen die ik heb meegemaakt. En in toegankelijke taal. Ik realiseerde me pas dat dat ook literatuur is, toen ik het werk van de Vlaamse romanschrijver Herman Brusselmans las. Een inspiratiebron." Ondertussen had Langereis via zijn brieven een vaste lezerskring opgebouwd van een mannetje of tien. "Ze moedigden me aan." Strelend, maar de echte erkenning voelde hij toen hij werd gevraagd wekelijks een column te leveren aan de nieuwswebsite fok.nl . Vanaf begin 2007 schrijft hij daar onder de naam bazbo. " Daar kreeg ik weer reacties op. 'Je moet die columns in boekvorm uitbrengen'. " Langereis ging aan een manuscript werken. "Bleef het een jaar in kast liggen. Ik had geen zin in gebedel bij uitgevers, en je voelt je ook onzeker. Totdat mijn vrouw zei 'En nu moet je er iets mee doen'." Hij kon de reguliere uitgevers passeren. "Ik hoorde van de mogelijkheid om zonder kosten en gedoe vooraf een boek uit te brengen via Free Musketeers. Die geven in principe alles uit." Hij heeft een doos van vijftien exemplaren thuis staan. Die raakt hij waarschijnlijk wel kwijt als hij zondag zijn boek lanceert. De andere exemplaren kunnen via internet bij de uitgever worden besteld. "Het is geen manier om een rijk schrijver te worden. Maar het boek is er en daar gaat het om." Voor zijn verhalen deed Langereis veel stof op in een periode dat hij regelmatig ging 'feesten'. "Dacht ik vrouwen te kunnen versieren. Lukte nooit. In die verhalen kan ik mezelf een beetje relativeren. Ik kwam er uiteindelijk achter dat ik thuis met mijn vrouw het gelukkigst ben." Bas Langereis presenteert zijn boek zondag 2 november in ArtCafé SamSam vanaf 16 uur.
 • Ruud Cornelissen
  17 apr. 2017

  APELDOORN - Levensverhalen van inheemse vrouwen die in Nederlands-Indië met een Europese man samenleefden, staan zondag centraal tijdens een middag in artcafé SamSam. De organisatie is in handen van Stichting Indisch Erfgoed en boekhandel De Plantage. Het tekort aan Europese vrouwen in de voormalige Nederlandse kolonie werd opgevuld door inheemse vrouwen, met wie de Europese man al of niet tijdelijk koos samen te leven. Redactie 16-09-10, 06:23 Laatste update: 27-03-17, 07:21 De vrouwen werden njai genoemd, stelden hun leven in dienst van hun partners, baarden hun kinderen en brachten die groot. Al die tijd waren ze hun lot niet zeker. Ze konden naar hun dorp worden teruggestuurd als hun partners naar Europa terugkeerden of wanneer zij een Europese bruid trouwden. In de Indische gemeenschap sprak men er niet over. Tot Reggie Baay (1955), zelf kleinkind van een njai, hierover ging publiceren. Hij legde de verborgen geschiedenis van rechtsongelijkheid, verdriet, economische afhankelijkheid, schijnheilige publieke moraal en seksuele slavernij vast. In het boek Portret van een Oermoeder, beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010) vertelt hij de levensverhalen van deze vrouwen en illustreert hij hun lotgevallen met onbekend fotomateriaal. De middag begint met een inleiding van Bert Paasman, emeritus bijzonder hoogleraar in de Koloniale en Postkoloniale Cultuur- en Literatuurgeschiedenis. Daarna gaat Baay in op zijn boek. De bijeenkomst, georganiseerd door boekhandel De Plantage in samenwerking met de Stichting Indisch Erfgoed, begint om 16 uur in Art-Café SamSam, Van Kinsbergenstraat 17. De entree is gratis. Belangstellenden zijn van harte welkom.